În întreaga lume, automatizarea depozitelor este în plină expansiune, deoarece majoritatea companiilor au integrat acum automatizarea depozitelor ca o componentă critică a succesului lor pe termen lung.
94% dintre companii consideră că îmbunătățirea eficienței, a acurateței și a serviciilor pentru clienți sunt principalele motoare în toate tipurile de depozite.
Această tendință ascendentă este determinată de o combinație de factori. Este vorba despre căutarea unei eficiențe operaționale mai mari și a unei mai bune optimizări a spațiului, nevoia de a crește capacitatea de a gestiona volume mai mari – alimentată de creșterea comerțului electronic și nevoia de a rezolva problema lipsei forței de muncă. Și acesta este doar începutul. Pe măsură ce tehnologiile de automatizare se maturizează, ne putem aștepta ca tot mai multe companii să adopte procese automatizate în depozitele lor.
Securitate, fiabilitate și eficiență: principalele motoare de automatizare
Conform sondajului FM Logistic*, îmbunătățirea eficienței operaționale și îmbunătățirea serviciilor pentru clienți sunt principalele două motoare ale automatizării depozitelor. Acest lucru este valabil atât pentru depozitele dedicate comenzilor de comerț electronic, cât și pentru depozitele B2B. Al treilea motor principal este reducerea erorilor pentru depozitele de comerț electronic și creșterea siguranței pentru depozitele B2B.
„Când vine vorba de prevenirea accidentelor în depozite, automatizarea poate face depozitele mai eficiente și oferă un mediu mai sigur în ceea ce privește interacțiunea dintre lucrători și echipamente. Acesta este un obiectiv major al activității noastre și un subiect prioritar pentru FM Logistic”, spune Romain Chevallet, manager de sănătate ocupațională al Grupului.
Preocupările financiare se numără printre principalele obstacole în calea automatizării
Nu este surprinzător faptul că majoritatea companiilor intervievate au identificat costurile ridicate ale investițiilor și randamentul scăzut sau întârziat al investiției ca fiind bariere esențiale în calea automatizării. Proiectele de automatizare sunt capital-intensive, adică necesită investiții inițiale masive și, adesea, e nevoie de ani de zile pentru de a genera toate beneficiile lor. Implementarea complexă și costurile ridicate de întreținere sunt alți factori limitativi pentru depozitele de comerț electronic, în vreme ce rezistența la adoptare este cea mai mare preocupare pentru depozitele B2B.
Depășirea obstacolelor legate de automatizare
Deși automatizarea ridică provocări, există modalități de a le depăși. Potrivit lui Patrick Bellart, director de robotizare și automatizare în cadrul FM Logistic, soluțiile robotizate mobile sunt o alegere bună, deoarece pot fi reutilizate dacă este necesar. „Am estimat că 70% din valoarea soluțiilor robotizate mobile sunt reutilizabile, comparativ cu doar 30% pentru lift sau macara. O altă pârghie este mutualizarea soluțiilor automatizate cu diferiți clienți pentru a împărți costurile și riscurile. Dar numai dacă regulile au fost clar definite!”
FM Logistic se concentrează în mod constant pe construirea sistemului automatizat potrivit pentru clienții săi, pe baza nevoilor și constrângerilor specifice ale acestora. „Ne propunem să integrăm automatizarea în depozite când aceasta este benefică din punct de vedere operațional și al costurilor”, spune Yannick Buisson, director general pentru Franța, Spania și Europa Centrală.
* FM Logistic a intervievat 100 de respondenți din trei sectoare – FMCG (46), Retail (40), Beauty & Luxury (14) – din India (40), Polonia (30) și Franța (30).
Nu ezitați să descărcați Carta noastră albă privind automatizarea depozitelor pentru a obține informații complete din raportul nostru.
Consultați cartea noastră albă