Știri
Știri

Inteligența artificială previne accidentele de muncă în Petrești

FM Logistic a testat cu succes un detector de gesturi și posturi care integrează inteligența artificială.

Pe Ianuarie 19, 2024

Dispozitivul, dezvoltat de britanicii de la Soter Analytics, a fost testat gratuit, timp de un an, în platforma Petrești, aceasta fiind prima din Europa care utilizează această soluție de înaltă tehnologie pentru o perioadă mare de timp.

Inițiativa i-a aparținut lui Mădălin Soreanu, actualul director al platformei, care a aflat despre această soluție și a propus-o echipei de dezvoltare sustenabilă a grupului. Printre argumentele pentru folosirea acestui dispozitiv se numără lipsa unor date care să documenteze ergonomia, fluctuația mare de personal din Petrești, dublată de faptul că mulți dintre lucrători părăsesc compania la mai puțin de un an de la angajare, nevoia de a identifica o soluție care să permită o mai bună cunoaștere a ergonomiei, precum și identificarea punctelor sensibile și stabilirea unor planuri de acțiune menite să optimizeze postura de lucru.

Totodată, soluția britanicilor a răspuns nevoii de creștere a gradului de conștientizare importanței unei posturi corecte la locul de muncă și asupra riscurilor pe care le implică mișcările și postura incorectă. Testarea a început în februarie 2023, după ce echipa din Petrești a fost instruită, în cadrul unei ședințe online, de o zi, de cei de la Soter Analytics.

Concret, în etapa pilot a proiectului 30 de dispozitive Soter Coach au fost implementate la operatorii de preluare a comenzilor prin dotarea acestora cu un senzor pe gât sau la nivelul brațului. Lucrătorul este atenționat în timp real dacă execută una dintre cele 8 mișcări riscate pe care detectorul le poate monitoriza. În plus, dispozitivul adună informații de la utilizator astfel încât să anticipeze potențialele riscuri de accidentare.

Înainte de testarea de către lucrătorii din depozit, dispozitivul Soter Coach a fost folosit, timp de o săptămână, de Mădălin Soreanu. De altfel, directorul platformei a demontat miturile legate de riscurile pe care folosirea inteligenței artificiale le-ar putea avea asupra lucrătorilor din Petrești.

Rezultatele obținute la finalul unui an de teste arată că dispozitivul a permis reducerea cu 30 de procente a numărului de mișcări riscante pentru spate.

În acest context, echipa din Petrești a implementat măsuri pentru a corecta și a îmbunătăți ergonomia posturilor de lucru. Printre acestea se numără achiziția de cărucioare care se ridică automat, dar și transportoare. Primele îi ajută pe lucrători să evite îndoirea spatelui, iar cele din urmă, să limiteze transportul de sarcini.

Mădălin Soreanu, directorul platformei din Petrești

După etapa pilot, dispozitivul ar putea fi implementat, în perioada următoare,  în locațiile FM din România.

Dispozitivul a mai fost testat și în Polonia, însă pentru o perioadă mai scurtă de timp, în vreme ce echipa din Spania și-a arătat și ea interesul pentru Soter Coach.

Soter Coach este un dispozitiv de mici dimensiuni ce poate fi atașat pe diverse părți ale corpului și/sau pe haine și care monitorizează și înțelege riscul de accidentare al fiecărei persoane care îl poartă. Dispozitivul, cel mai mic din lume de acest fel, are 2×3 centimetri și cântărește doar 20 grame și este documentat științific că reduce cu 86% leziunile ergonomice ale spatelui și umerilor.

Soter Coach realizează o analiză ergonomică personalizată, avertizează în timp real asupra pozițiilor incorecte prin alerte sonore și vibrații și contribuie la menținerea unei poziții corecte, dar și la realizarea unui mișcări lipsite de risc când lucrătorul se apleacă, ridică sau transportă diferite obiecte. În acest fel, dispozitivul nu numai că oferă și corectează postura și mișcările lucrătorilor, dar ajută la îmbunătățirea mediului de lucru, contribuind astfel la confortul lucrătorilor.

Soter Coach se potrivește oricărui tip de corp, iar bateria dispozitivului rezistă până la 30 de zile.

A fost acest conținut interesant, util ?